Eski araçlar trafiği ve çevreyi tehdit ediyor!

GÜNDEM 02.05.2016 - 10:03, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:07 2666+ kez okundu.
 

Eski araçlar trafiği ve çevreyi tehdit ediyor!

Isparta’da modeli düşük araçlar trafiği ve çevreyi tehdit ediyor. Kullandığı yakıtı ile çevreye verdiği zararı, trafikte ise tehlikeye neden olan eski model araçların trafiğe çıkışlarına neden izin veriliyor?
Isparta’da mahallelerde eski araçlar cirit atıyor. Eski araçlara bir de Modifiye diye bir ek takılınca, mahallelerde seslerden durulmuyor. O kadar ki, bu tür araçların çıkardıkları sesler ile trafikten men edilmesi gereken araçlar hakkında biran önce işlem yapılmalı. HURDA VE ESKİ MODEL ARAÇLARIN TRAFİK GÜVENLİĞİNİ DE TEHDİT EDİYOR. Yeni araçlar çok seri, eski araç kullananlar bu seriliğe uyamıyor. Eski teknolojilere göre yapılan araçların ömrünü tamamlamış durumda. Yedek parça bulamayan veya kendilerini eski parça ile takviye ederek trafiğe çıkıyor. ESKİ ARAÇLARIN ÇEVRESEL ETKİLERİ DE VAR. Öte yandan, eski teknolojiyle üretilen araçları, çok yakıt yakıyor ve çevreye zarar veriyor. Araç, kullanıcılarına büyük yakıt maliyetine neden oluyor. Karbondioksit salınım oranı yüksek. Çünkü yakıtın nereden baksanız yarıdan fazlası çiğ olarak yanmadan atılıyor. Bu da çevreye ciddi olumsuz etki veriyor. Çok yakan ve çevreyi kirleten eski otolardan düşük, yeni model ve çevreyi az kirleten araçlardan yüksek vergi tahsil ediliyor. Yıllık yapılan tahminlere göre, Türkiye ve Avrupa genelindeki ulaşımın çevreye etkisi değerlendiriliyor. AVRUPA STANDARTLARININ ALTINDA Hava kirliliği son yirmi yıllık süreçte azalmış olsa da, birçok bölgede hala önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Taşıtlara yönelik ‘Avrupa standartları’, gerçek NO2 emisyonlarının mevzuat kapsamında belirtilen düzeylere düşürülmesini sağlayamamış olsa da, genel hava kalitesini önemli düzeyde iyileştirmiştir. Ürünlerin nakliyesindeki artış da düşük hava kalitesinde neden olmaktadır. NO2 düzeylerinin yükselmesindeki başlıca sebeplerden biri de yük taşımacılığıydı. Son yirmi yıllık süreçte artan deniz nakliye trafiği, verimlilikte önemli iyileştirmelere rağmen, asit yağmurlarına sebep olan kükürt dioksit emisyonlarının 1990’dan itibaren sadece %14 azalmasına neden olmuştur. “ESKİ ARAÇLARDAN KURTULMALIYIZ” Gürültü, ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek ulaşım kaynaklı başka bir etkidir. Araştırmalara göre, Avrupa’nın en büyük şehirlerinde yaşayan her beş kişiden üçünün, zararlı düzeylerde trafik gürültüsüne maruz kaldığı belirtilmekte. Kırsal alanda dahi, milyonlarca kişi geceleri zararlı düzeyde trafik gürültüsüne maruz kalmakta. Bu, hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara yol açabilir. Artık eski model araçlardan kurtulmamız gerek. Neden mi? Hem sağlık için hem de çevre için… Resim: Trafikteki eski araçlar
Isparta’da modeli düşük araçlar trafiği ve çevreyi tehdit ediyor. Kullandığı yakıtı ile çevreye verdiği zararı, trafikte ise tehlikeye neden olan eski model araçların trafiğe çıkışlarına neden izin veriliyor?

Isparta’da mahallelerde eski araçlar cirit atıyor. Eski araçlara bir de Modifiye diye bir ek takılınca, mahallelerde seslerden durulmuyor. O kadar ki, bu tür araçların çıkardıkları sesler ile trafikten men edilmesi gereken araçlar hakkında biran önce işlem yapılmalı.

HURDA VE ESKİ MODEL ARAÇLARIN

TRAFİK GÜVENLİĞİNİ DE TEHDİT EDİYOR.

Yeni araçlar çok seri, eski araç kullananlar bu seriliğe uyamıyor. Eski teknolojilere göre yapılan araçların ömrünü tamamlamış durumda. Yedek parça bulamayan veya kendilerini eski parça ile takviye ederek trafiğe çıkıyor.

ESKİ ARAÇLARIN ÇEVRESEL ETKİLERİ DE VAR.

Öte yandan, eski teknolojiyle üretilen araçları, çok yakıt yakıyor ve çevreye zarar veriyor. Araç, kullanıcılarına büyük yakıt maliyetine neden oluyor.

Karbondioksit salınım oranı yüksek. Çünkü yakıtın nereden baksanız yarıdan fazlası çiğ olarak yanmadan atılıyor. Bu da çevreye ciddi olumsuz etki veriyor.

Çok yakan ve çevreyi kirleten eski otolardan düşük, yeni model ve çevreyi az kirleten araçlardan yüksek vergi tahsil ediliyor. Yıllık yapılan tahminlere göre, Türkiye ve Avrupa genelindeki ulaşımın çevreye etkisi değerlendiriliyor.

AVRUPA STANDARTLARININ ALTINDA

Hava kirliliği son yirmi yıllık süreçte azalmış olsa da, birçok bölgede hala önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Taşıtlara yönelik ‘Avrupa standartları’, gerçek NO2 emisyonlarının mevzuat kapsamında belirtilen düzeylere düşürülmesini sağlayamamış olsa da, genel hava kalitesini önemli düzeyde iyileştirmiştir.

Ürünlerin nakliyesindeki artış da düşük hava kalitesinde neden olmaktadır. NO2 düzeylerinin yükselmesindeki başlıca sebeplerden biri de yük taşımacılığıydı.

Son yirmi yıllık süreçte artan deniz nakliye trafiği, verimlilikte önemli iyileştirmelere rağmen, asit yağmurlarına sebep olan kükürt dioksit emisyonlarının 1990’dan itibaren sadece %14 azalmasına neden olmuştur.

“ESKİ ARAÇLARDAN KURTULMALIYIZ”

Gürültü, ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek ulaşım kaynaklı başka bir etkidir. Araştırmalara göre, Avrupa’nın en büyük şehirlerinde yaşayan her beş kişiden üçünün, zararlı düzeylerde trafik gürültüsüne maruz kaldığı belirtilmekte.

Kırsal alanda dahi, milyonlarca kişi geceleri zararlı düzeyde trafik gürültüsüne maruz kalmakta. Bu, hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara yol açabilir. Artık eski model araçlardan kurtulmamız gerek. Neden mi? Hem sağlık için hem de çevre için…

Resim: Trafikteki eski araçlar

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.