Yem ve gübrede KDV düşürüldü

EKONOMİ 03.01.2016 - 16:42, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:07 2606+ kez okundu.
 

Yem ve gübrede KDV düşürüldü

AK Parti'nin seçim vaatleri ve 64'üncü hükümetin 2016 eylem planı içinde bulunan gübre ve yemdeki KDV'nin düşürülmesi konusunda somut adım atıldı.
Çiftçinin dört gözle beklediği gübre ve yemdeki KDV indirimi yapıldı. Resmi Gazete'de dün yayınlanan kararla, yemde yüzde 8, gübrede yüzde 18 olan KDV, yüzde 1'e indirildi. KDV indirimi, sadece çiftçiye satılan ürünlerde sınırlı tutulmayıp, üreticinin kullandığı hammadde de indirildi. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, yem ve gübre üreticilerinin kullandıkları hammadde de KDV oranları yüzde 1'e indirildi. ÇİFTÇİ VE YERLİ ÜRETİM KORUNDU Hükümet, hammadde de KDV'yi indirerek yerli üretimi korumuş oldu. Hammadde de KDV indirilmemiş olsaydı bu durumda yerli üretim büyük bir darbe yiyecek, tek taraflı yapılan KDV indirimi ise tamamen doğrudan ithalat yapan firmaların lehine olacaktı. NAKLİYE, TORBA VE ENERJİDE KDV DÜŞÜRÜLMEDİ Ancak, üreticilerin nakliye, torba ve enerji giderleri ise hammadde içinde gösterilmedi. Bu durum büyük bir eksiklik olarak gösteriliyor. Buna göre üreticiler üretim aşamasında önemli bir kalemi oluşturan bu üç başlıkta yüzde 18 KDV ödemeye devam edecek. STOKLARDAKİ HAMMADDE DE BELİRSİZLİK VAR Diğer yandan girdilerde indirilen KDV indirimi, üreticilerin şu anda stoklarında bulanan ürünler için geçerli olup olmayacağı ise kararda belirtilmedi. Üretim aşamasında 3-4 ay öncesinden hammaddeyi tedarik etmek mecburiyetinde olan üreticiler için bu durum önemli bir sorun olarak görülüyor. KDV İNDİRİMİNİN FİYATLARA YANSIMASI NE OLACAK? Çiftçiler için önemli bir girdi kalemini oluşturan yem ve gübrede KDV indiriminin fiyatlara yansıması ne olacak? Çiftçiler için hayati önem taşıyan bu konuda kafalar karışık. Biraz olsun fiyatların düşeceği konusunda herkes hem fikirken, fiyatların düşürülen KDV oranında ucuzlamayacağı yönünde de genel bir kanı bulunuyor. Özellikle nakliye, torba ve enerjide KDV oranlarının diğer hammaddeler gibi yüzde 1'e indirilmemesi durumunda firmaların buradaki kayıplarını fiyatlara kesinlikle yansıtacakları kaydediliyor.
AK Parti'nin seçim vaatleri ve 64'üncü hükümetin 2016 eylem planı içinde bulunan gübre ve yemdeki KDV'nin düşürülmesi konusunda somut adım atıldı.

Çiftçinin dört gözle beklediği gübre ve yemdeki KDV indirimi yapıldı. Resmi Gazete'de dün yayınlanan kararla, yemde yüzde 8, gübrede yüzde 18 olan KDV, yüzde 1'e indirildi.

KDV indirimi, sadece çiftçiye satılan ürünlerde sınırlı tutulmayıp, üreticinin kullandığı hammadde de indirildi. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, yem ve gübre üreticilerinin kullandıkları hammadde de KDV oranları yüzde 1'e indirildi.

ÇİFTÇİ VE YERLİ ÜRETİM KORUNDU

Hükümet, hammadde de KDV'yi indirerek yerli üretimi korumuş oldu. Hammadde de KDV indirilmemiş olsaydı bu durumda yerli üretim büyük bir darbe yiyecek, tek taraflı yapılan KDV indirimi ise tamamen doğrudan ithalat yapan firmaların lehine olacaktı.

NAKLİYE, TORBA VE ENERJİDE KDV DÜŞÜRÜLMEDİ

Ancak, üreticilerin nakliye, torba ve enerji giderleri ise hammadde içinde gösterilmedi. Bu durum büyük bir eksiklik olarak gösteriliyor. Buna göre üreticiler üretim aşamasında önemli bir kalemi oluşturan bu üç başlıkta yüzde 18 KDV ödemeye devam edecek.

STOKLARDAKİ HAMMADDE DE BELİRSİZLİK VAR

Diğer yandan girdilerde indirilen KDV indirimi, üreticilerin şu anda stoklarında bulanan ürünler için geçerli olup olmayacağı ise kararda belirtilmedi. Üretim aşamasında 3-4 ay öncesinden hammaddeyi tedarik etmek mecburiyetinde olan üreticiler için bu durum önemli bir sorun olarak görülüyor.

KDV İNDİRİMİNİN FİYATLARA YANSIMASI NE OLACAK?

Çiftçiler için önemli bir girdi kalemini oluşturan yem ve gübrede KDV indiriminin fiyatlara yansıması ne olacak? Çiftçiler için hayati önem taşıyan bu konuda kafalar karışık. Biraz olsun fiyatların düşeceği konusunda herkes hem fikirken, fiyatların düşürülen KDV oranında ucuzlamayacağı yönünde de genel bir kanı bulunuyor. Özellikle nakliye, torba ve enerjide KDV oranlarının diğer hammaddeler gibi yüzde 1'e indirilmemesi durumunda firmaların buradaki kayıplarını fiyatlara kesinlikle yansıtacakları kaydediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.