Uluborlu’da, Kiraz Hasadı başladı

GÜNDEM 14.06.2019 - 11:00, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:07 2455+ kez okundu.
 

Uluborlu’da, Kiraz Hasadı başladı

Uluborlu’da, Kiraz Hasadı başladı
Türkiye'deki kiraz üretiminin yüzde 15'inin karşılandığı Isparta'nın Uluborlu ilçesinde hasat başladı.  Türkiye'deki kiraz üretiminin yüzde 15'inin karşılandığı Isparta'nın kiraz üretim merkezi olan Uluborlu’da ilçesinde hasat başladı. Önceki yıllara göre bir hafta erken başlayan hasat sonunda 7 bin ton kiraz rekoltesi bekleniyor. Kirazın başkenti olarak bilinen Uluborlu'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi sezonun bir hafta erken açılmasına neden oldu. Kiraz toplama sezonunun bu yıl bir hafta erken başladığını belirten üreticiler, bu yıl rekoltenin geçen yıla göre fazla olmasını beklediklerini belirterek; “Uluborlu'da bölgesel bir ürün var. Çiçeklenme dönemi de çok uzun sürüyor. Bu da bazı bölgelerde çok güzel hatta aşırı denilebilecek bir kirazın olduğunu, ancak bazı bölgelerde de ürünün olmadığını gösteriyor. Ama Uluborlu geneli olarak orantıladığımızda ben 7 bin ton gibi bir ürün olduğunu yani geçen yıldan fazla bir ürün olduğunu tahmin ediyorum” dediler.  İlçeye geçtiğimiz yıllarda yapılan kapalı devre sulama sisteminin kirazdaki kaliteyi artırdığını vurgulayan üreticiler; “Damla sulamanın kiraza çok olumlu bir etkisi var. Bir kere ağacın sağlığı olarak ve verim kalitesi olarak çok ciddi bir etkisi var. Damla sulamada gübrelemeyi de sulama üzerinden yapıyoruz. Bu da ağacı besleme açısından ve ikinci bir su ihtiyacı açısından ağaca olumlu katkısı var. Damla sulama Uluborlu kirazını daha farklı bir boyuta taşıdı. Çok kaliteli bir ürün yetiştirmelerine rağmen alım fiyatlarının düşük olduğunu söyleyebiliriz. İlçede kiraz hasat sezonunun başlamasıyla birlikte ihracatçı firmalar da yer için talepte bulunmaya başladılar” dediler. Uluborlu kirazının kalitesi, kokusu, sertliği, dayanıklılığı başka hiç bir yerde olmadığını dile getiren üreticiler; “Ama nedense kirazın erken olduğu bölgelerde çok yüksek fiyattan başlayan alımlar, buraya geldiğinde çok hızlı bir şekilde düşüyor. Bizler kirazı çok istekli bir şekilde ürettik. Ancak, satışında büyük sıkıntı çekmek istemiyoruz. Şu anda müstahsiller fiyat konusunda gergin bir durumda. İzmir Kemalpaşa'da 15 liradan açılan piyasa, Çanakkale Manisa'da 12 liraya, buraya gelinde de 3- 4 liraya düşüyor” dediler.
Uluborlu’da, Kiraz Hasadı başladı

Türkiye'deki kiraz üretiminin yüzde 15'inin karşılandığı Isparta'nın Uluborlu ilçesinde hasat başladı.

 Türkiye'deki kiraz üretiminin yüzde 15'inin karşılandığı Isparta'nın kiraz üretim merkezi olan Uluborlu’da ilçesinde hasat başladı. Önceki yıllara göre bir hafta erken başlayan hasat sonunda 7 bin ton kiraz rekoltesi bekleniyor.

Kirazın başkenti olarak bilinen Uluborlu'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi sezonun bir hafta erken açılmasına neden oldu. Kiraz toplama sezonunun bu yıl bir hafta erken başladığını belirten üreticiler, bu yıl rekoltenin geçen yıla göre fazla olmasını beklediklerini belirterek; “Uluborlu'da bölgesel bir ürün var. Çiçeklenme dönemi de çok uzun sürüyor. Bu da bazı bölgelerde çok güzel hatta aşırı denilebilecek bir kirazın olduğunu, ancak bazı bölgelerde de ürünün olmadığını gösteriyor. Ama Uluborlu geneli olarak orantıladığımızda ben 7 bin ton gibi bir ürün olduğunu yani geçen yıldan fazla bir ürün olduğunu tahmin ediyorum” dediler. 

İlçeye geçtiğimiz yıllarda yapılan kapalı devre sulama sisteminin kirazdaki kaliteyi artırdığını vurgulayan üreticiler; “Damla sulamanın kiraza çok olumlu bir etkisi var. Bir kere ağacın sağlığı olarak ve verim kalitesi olarak çok ciddi bir etkisi var. Damla sulamada gübrelemeyi de sulama üzerinden yapıyoruz. Bu da ağacı besleme açısından ve ikinci bir su ihtiyacı açısından ağaca olumlu katkısı var. Damla sulama Uluborlu kirazını daha farklı bir boyuta taşıdı. Çok kaliteli bir ürün yetiştirmelerine rağmen alım fiyatlarının düşük olduğunu söyleyebiliriz. İlçede kiraz hasat sezonunun başlamasıyla birlikte ihracatçı firmalar da yer için talepte bulunmaya başladılar” dediler.

Uluborlu kirazının kalitesi, kokusu, sertliği, dayanıklılığı başka hiç bir yerde olmadığını dile getiren üreticiler; “Ama nedense kirazın erken olduğu bölgelerde çok yüksek fiyattan başlayan alımlar, buraya geldiğinde çok hızlı bir şekilde düşüyor. Bizler kirazı çok istekli bir şekilde ürettik. Ancak, satışında büyük sıkıntı çekmek istemiyoruz. Şu anda müstahsiller fiyat konusunda gergin bir durumda. İzmir Kemalpaşa'da 15 liradan açılan piyasa, Çanakkale Manisa'da 12 liraya, buraya gelinde de 3- 4 liraya düşüyor” dediler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.