Koronavirüs dolandırıcılıklarına karşı internet kullanıcılarını uyardı

GÜNDEM 15.03.2020 - 11:23, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:07 2140+ kez okundu.
 

Koronavirüs dolandırıcılıklarına karşı internet kullanıcılarını uyardı

Koronavirüs dolandırıcılıklarına karşı internet kullanıcılarını uyardı
ISUBÜ, SİBEM Müdürü Ahmet Ali  Süzen, Koronavirüs dolandırıcılıklarına karşı internet kullanıcılarını uyardı Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Ali Süzen, dijital ortamda dolandırıcıların koronavirüsten  korunma yöntemlerini kullanarak kullanıcıların kişisel bilgilerin çalındığını tespit ettiklerini söyledi. Süzen, yaptığı açıklamada, dolandırıcıların dijital ülkede ve dünyada gündemi çok iyi takip ederek yeni yeni dolandırıcılık yöntemleri geliştirdiklerini söyledi. Koronavirüsün dünyada ciddi bir şekilde kaosa ve bir sürü kişinin ölümüne neden olduğunu vurgulayan Süzen, dijital ortamda da hem kişisel bilgilerin çalınmasına neden olduğunu dile getirdi. Dolandırıcıların, dijital ortamda iki şekilde saldırdıklarını belirten Süze, "Bu virüsün tespit edildiği ülkelerde Dünya Sağlık Örgütü veya o ülkenin web sayfaları taklit edilerek ücretsiz maske ya da ücretsiz aşı göndereceklerini vaad eden mailler, web siteler ve sosyal medya reklamları çıkıyor. Bu şekilde kişiler dolandırılmaya çalışılıyor" diye konuştu. Süzen, dolandırıcıların Türkiye'de ise, kullanıcılara virüsten nasıl korunacağına dair videolar, broşürler, sms, sosyal medya ve mail kullanarak casus yazılım gönderdiklerini ifade etti.  Bu yöntemlerle kullanıcıları tuzağa düşürdüklerini aktaran eden Süzen, "Genel amaç kişisel bilgileri, kredi kartı bilgilerini çalmak. Gelen bu maillerdeki içeriklere tıkladığımız zaman bilgisayarımıza zararlı yazılım iniyor ve bizi belirli süreç esnasında takip ediyorlar bilgisayarımızda, telefonumuzda ya da tabletimizde yaptığımız tüm işlemler saldırganların eline geçmiş oluyor" ifadelerini kullandı.  İnternet kullanıcıların bu tarz saldırılardan dikkat ve bilgi sayesinde kurtulabileceğini anlayan Süzen, "Özellikle sosyal medyada sponsorlu reklamlarda bu tarz içeriklerin olmayacağının farkında olmaları gerekiyor. Bu tarz içeriklerde her önümüze gelene tıklanmaması gerekiyor. Doğruluğundan emin olmadığımız verileri, broşürleri, videoları bilgisayarımıza indir mememiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Dijital hayatta karşılaştığımız herşeyin gerçeğini yansıtmadığını bilmemiz bu tarz saldırılarda zararın en aza indirmemize sebep olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Süzen, bu tarz saldırılarla karşılaşan kullanıcıların muhakkak bir uzmana başvurarak bilgisayarının taranması ve virüs koruma programıyla denetim yapılması gerekiğine dikkati çekti. Kredi kartlarının İnternet alışverişine kapatın önerisi Bu saldırıyla karşılaşan kullanıcıların kredi kartı bilgileri çalınma şüphesi olmasında hesap ekstrelerinin kontrol edilmesinin gerektiğine değinen Süzen, "Bizim her zaman önerdiğimiz, kredi kartlarının İnternet alışverişine kapalı olması, bunun yerine sanal kart kullanılması ve bunlarında bankalar nezdinde sürekli kontrol edilmesi gerekiyor" dedi.
Koronavirüs dolandırıcılıklarına karşı internet kullanıcılarını uyardı

ISUBÜ, SİBEM Müdürü Ahmet Ali  Süzen,

Koronavirüs dolandırıcılıklarına karşı

internet kullanıcılarını uyardı

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Ali Süzen, dijital ortamda dolandırıcıların koronavirüsten  korunma yöntemlerini kullanarak kullanıcıların kişisel bilgilerin çalındığını tespit ettiklerini söyledi.

Süzen, yaptığı açıklamada, dolandırıcıların dijital ülkede ve dünyada gündemi çok iyi takip ederek yeni yeni dolandırıcılık yöntemleri geliştirdiklerini söyledi.

Koronavirüsün dünyada ciddi bir şekilde kaosa ve bir sürü kişinin ölümüne neden olduğunu vurgulayan Süzen, dijital ortamda da hem kişisel bilgilerin çalınmasına neden olduğunu dile getirdi.

Dolandırıcıların, dijital ortamda iki şekilde saldırdıklarını belirten Süze, "Bu virüsün tespit edildiği ülkelerde Dünya Sağlık Örgütü veya o ülkenin web sayfaları taklit edilerek ücretsiz maske ya da ücretsiz aşı göndereceklerini vaad eden mailler, web siteler ve sosyal medya reklamları çıkıyor. Bu şekilde kişiler dolandırılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Süzen, dolandırıcıların Türkiye'de ise, kullanıcılara virüsten nasıl korunacağına dair videolar, broşürler, sms, sosyal medya ve mail kullanarak casus yazılım gönderdiklerini ifade etti.

 Bu yöntemlerle kullanıcıları tuzağa düşürdüklerini aktaran eden Süzen, "Genel amaç kişisel bilgileri, kredi kartı bilgilerini çalmak. Gelen bu maillerdeki içeriklere tıkladığımız zaman bilgisayarımıza zararlı yazılım iniyor ve bizi belirli süreç esnasında takip ediyorlar bilgisayarımızda, telefonumuzda ya da tabletimizde yaptığımız tüm işlemler saldırganların eline geçmiş oluyor" ifadelerini kullandı.

 İnternet kullanıcıların bu tarz saldırılardan dikkat ve bilgi sayesinde kurtulabileceğini anlayan Süzen, "Özellikle sosyal medyada sponsorlu reklamlarda bu tarz içeriklerin olmayacağının farkında olmaları gerekiyor. Bu tarz içeriklerde her önümüze gelene tıklanmaması gerekiyor. Doğruluğundan emin olmadığımız verileri, broşürleri, videoları bilgisayarımıza indir mememiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Dijital hayatta karşılaştığımız herşeyin gerçeğini yansıtmadığını bilmemiz bu tarz saldırılarda zararın en aza indirmemize sebep olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Süzen, bu tarz saldırılarla karşılaşan kullanıcıların muhakkak bir uzmana başvurarak bilgisayarının taranması ve virüs koruma programıyla denetim yapılması gerekiğine dikkati çekti.

Kredi kartlarının İnternet alışverişine kapatın önerisi

Bu saldırıyla karşılaşan kullanıcıların kredi kartı bilgileri çalınma şüphesi olmasında hesap ekstrelerinin kontrol edilmesinin gerektiğine değinen Süzen, "Bizim her zaman önerdiğimiz, kredi kartlarının İnternet alışverişine kapalı olması, bunun yerine sanal kart kullanılması ve bunlarında bankalar nezdinde sürekli kontrol edilmesi gerekiyor" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.