İŞVEREN İŞÇİSİNİ 2 AY DAHA İŞTEN ÇIKARAMAYACAK

GÜNDEM 04.09.2020 - 14:31, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:07 2591+ kez okundu.
 

İŞVEREN İŞÇİSİNİ 2 AY DAHA İŞTEN ÇIKARAMAYACAK

İŞVEREN İŞÇİSİNİ 2 AY DAHA İŞTEN ÇIKARAMAYACAK
Nakit ücretsiz izin desteği ve işten çıkarma yasağı 17 Kasım 2020 tarihine kadar uzatıldı. Söz konusu karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.   İŞVEREN İŞÇİSİNİ 2 AY DAHA İŞTEN ÇIKARAMAYACAK Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile işten çıkarma yasağı iki ay daha uzatıldı. Böylece 17 Kasım 2020 tarihine kadar çalışanların işten çıkarılmasının önü kesilmiş oldu. Aslında işveren 2943 TL’lik brüt asgari ücret ödeyerek veya ‘yüz kızartıcı’ eylemlerden dolayı çalışanı işten çıkarabiliyor. Hatta sendikalar 2943 TL’lik işten çıkarma cezasını caydırıcı bulmuyordu. İşten çıkarma yasağı uzamış olmasına rağmen Haziran 2021’e kadar ücretsiz izin düzenlemesinin yürürlükte kalması milyonlarca çalışanın üzerinde tedirginlik yaratıyor. ERKEN SEÇİM SÖYLENTİLERİ VARKEN İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI KALKAR MI? Çeşitli sebeplerle işsiz sayılmayan kişiler sayesinde işsizlik oranları azalmış gibi gözükse de son bir yılda çeşitli gerekçelerle 2,5 milyon kişi işini kaybetti. Erken seçim söylentileri konuşulurken 17 Kasım 2020 tarihinden sonra işsizlikte nasıl bir tablo ortaya çıkacağı merak ediliyor. 2020 YILINDA TAM MAAŞ OLMAYABİLİR Öte yandan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) geçen günlerde yine uzatıldı. KÇÖ’ye başvuran şirketlerde çalışanlar eylül ve ekim maaşlarını da tam alamayacak. Kısa çalışma Aralık 2020’ye kadar uzatılabilecek. KÇÖ yine uzarsa çalışanların bir bölümü 2020 yılında ilk iki ay hariç hiç tam maaş almamış olacak. 1,9 MİLYON KİŞİ ÜCRETSİZ İZİNDE Özel sektörde zamlı maaşlar genellikle şubat ayında yatırıldığı için çalışanların çoğu zamlı maaşını da sadece şubat ayında alabildi. İŞKUR kayıtlarına göre 2,3 milyon çalışan kısa çalışma ödeneği alıyor. Nisan-Temmuz arası 1,9 milyon kişiye ücretsiz izne çıkarılanlara ödenen nakdi ücret desteği verildi. Yani milyonlarca çalışan aylardır pandemi öncesi gelirlerinden uzakta yaşam sürüyor.
İŞVEREN İŞÇİSİNİ 2 AY DAHA İŞTEN ÇIKARAMAYACAK

Nakit ücretsiz izin desteği ve işten çıkarma yasağı 17 Kasım 2020 tarihine kadar uzatıldı. Söz konusu karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
 
İŞVEREN İŞÇİSİNİ 2 AY DAHA
İŞTEN ÇIKARAMAYACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile işten çıkarma yasağı iki ay daha uzatıldı. Böylece 17 Kasım 2020 tarihine kadar çalışanların işten çıkarılmasının önü kesilmiş oldu. Aslında işveren 2943 TL’lik brüt asgari ücret ödeyerek veya ‘yüz kızartıcı’ eylemlerden dolayı çalışanı işten çıkarabiliyor. Hatta sendikalar 2943 TL’lik işten çıkarma cezasını caydırıcı bulmuyordu. İşten çıkarma yasağı uzamış olmasına rağmen Haziran 2021’e kadar ücretsiz izin düzenlemesinin yürürlükte kalması milyonlarca çalışanın üzerinde tedirginlik yaratıyor.
ERKEN SEÇİM SÖYLENTİLERİ VARKEN
İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI KALKAR MI?
Çeşitli sebeplerle işsiz sayılmayan kişiler sayesinde işsizlik oranları azalmış gibi gözükse de son bir yılda çeşitli gerekçelerle 2,5 milyon kişi işini kaybetti. Erken seçim söylentileri konuşulurken 17 Kasım 2020 tarihinden sonra işsizlikte nasıl bir tablo ortaya çıkacağı merak ediliyor.
2020 YILINDA TAM
MAAŞ OLMAYABİLİR
Öte yandan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) geçen günlerde yine uzatıldı. KÇÖ’ye başvuran şirketlerde çalışanlar eylül ve ekim maaşlarını da tam alamayacak. Kısa çalışma Aralık 2020’ye kadar uzatılabilecek. KÇÖ yine uzarsa çalışanların bir bölümü 2020 yılında ilk iki ay hariç hiç tam maaş almamış olacak.
1,9 MİLYON KİŞİ
ÜCRETSİZ İZİNDE
Özel sektörde zamlı maaşlar genellikle şubat ayında yatırıldığı için çalışanların çoğu zamlı maaşını da sadece şubat ayında alabildi. İŞKUR kayıtlarına göre 2,3 milyon çalışan kısa çalışma ödeneği alıyor. Nisan-Temmuz arası 1,9 milyon kişiye ücretsiz izne çıkarılanlara ödenen nakdi ücret desteği verildi. Yani milyonlarca çalışan aylardır pandemi öncesi gelirlerinden uzakta yaşam sürüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.