İşçiydi, Patron Oldu

GÜNDEM 03.02.2016 - 16:47, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:07 1765+ kez okundu.
 

İşçiydi, Patron Oldu

Uzun yıllar belediyede işçi olarak çalıştıktan sonra nakliyat ambarı açan Girişimci Fatma Gül Seven'in şuan araç filosunda 2 kamyon ve 3 kamyoneti bulunuyor. Kısa sürede işlerini büyüten Seven, kendisinin de kamyon kullandığını söylüyor.
TOBB Kadın Girişimiler Kurulu ile Basın Kulübü işbirliğinde gerçekleştirilen İŞ'te Kadın programlarında ilginç girişimcilik hikayeleri konu ediliyor. Programın bu haftaki canlı yayını konuğu belki de sahibinin kadın olması dolayısıyla Türkiye'de tek olan girişimci Fatma Gül Seven idi. Uzun yıllardır faaliyet gösteren Isparta Birlik Ambarı'nın 4yıldır sahipliğini yapan Fatma Gül Seven, kadınların artık her alanında olduğunu söyledi. Çocukluk yıllarından bu yana ticaretin içinde olduğunu anlatan Seven,şöyle konuştu: BABA MESLEĞİ: NAKLİYECİLİK Çocukluk yıllarında çiçek sattım. Çömlekçilik yaptım. Babamçamura şekil veriyordu biz de ahşap boyamanın sınırlarını zorladık. Ben yazları pazarlarda çiçek de sattım. Kışın nakliyeciliğe yöneliyorduk. Bizim kapının önünde hep kamyon olurdu. Kamyonculuk bizde uzun yıllardır var. Ticaretin her sektörünü gördüm. Tekstili de gördüm. Babam rahatsızlılanınca şirketin başına ben geçtim. Çalışan bir iş yeri ve kapatılamazdı. Ben de bu yükümlülüğü üstüme aldım. MERKEZ İSTANBUL'DA Kargoculuktan daha üst seviyede bir iş. İstanbul’da 450 ambar içinde tek bayan ambar benim. Merkez İstanbul. Türkiye’nin kalbi orada atıyor. Nakliyecilikten  kaliteli bir anlayış sunduk. İstanbulda sendikalı işçilerimiz var. İstanbul-Isparta arası taşımacılık yapıyoruz. Hammadden teksitle, ilaç ve bir çok ürünü taşıyoruz. İşbaşa düştükten sonra kamyon da kullanmaya başladım. 2 BÜYÜK KAMYON 3 KAMYONETİ VAR İşyerimiz Küçük Sanayi Sitesi'nde. Esnaf önce yadırgamıştı.Kamyonette beni görünce şaşırmışlardı. Şimdi gayet güzel tepkiler alıyorum. Buişin merkezi İstanbul. Türkiye’nin her yerine dağıtım oradan yapılıyor.Hizmette sınır yok. Müşteri portföyümüz çok geniş.  İstanbul-Isparta arası çalışıyoruz. Günde 2 araç gelebiliyor. Filomuzda 2 büyük kamyon ve 3 küçük kamyonetimiz var. LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇIK Kargo ile ambarın arasındaki fark, biz tek tip değiliz.Koli, çuval ne istenirse getiriyoruz ve onlardan daha hızlıyız. Kadınlar tüm sektörlerde varlar. Öz güvenlerini geliştirmeli ve korkmamalılar. Çekinmemeliler. Destekliyorum. Sektörğümüzün önü açık. Öğrenciler arasında bayanlar fazla.Lojistik sektörünün önü açık. Duyulmasını istiyorum. Sigortalı taşımacılık çok önemli. Biz bu düzeni biraz modernize etmeye çalıştık. Esnaflar dilkkatliolmalı. Sigorta yoksa çok mağdur olabiliyorlar. Sigortalı nakliyecilerle çalışmalılar."
Uzun yıllar belediyede işçi olarak çalıştıktan sonra nakliyat ambarı açan Girişimci Fatma Gül Seven'in şuan araç filosunda 2 kamyon ve 3 kamyoneti bulunuyor. Kısa sürede işlerini büyüten Seven, kendisinin de kamyon kullandığını söylüyor.

TOBB Kadın Girişimiler Kurulu ile Basın Kulübü işbirliğinde gerçekleştirilen İŞ'te Kadın programlarında ilginç girişimcilik hikayeleri konu ediliyor. Programın bu haftaki canlı yayını konuğu belki de sahibinin kadın olması dolayısıyla Türkiye'de tek olan girişimci Fatma Gül Seven idi.

Uzun yıllardır faaliyet gösteren Isparta Birlik Ambarı'nın 4yıldır sahipliğini yapan Fatma Gül Seven, kadınların artık her alanında olduğunu söyledi. Çocukluk yıllarından bu yana ticaretin içinde olduğunu anlatan Seven,şöyle konuştu:

BABA MESLEĞİ: NAKLİYECİLİK

Çocukluk yıllarında çiçek sattım. Çömlekçilik yaptım. Babamçamura şekil veriyordu biz de ahşap boyamanın sınırlarını zorladık. Ben yazları pazarlarda çiçek de sattım. Kışın nakliyeciliğe yöneliyorduk. Bizim kapının önünde hep kamyon olurdu. Kamyonculuk bizde uzun yıllardır var. Ticaretin her sektörünü gördüm. Tekstili de gördüm. Babam rahatsızlılanınca şirketin başına ben geçtim. Çalışan bir iş yeri ve kapatılamazdı. Ben de bu yükümlülüğü üstüme aldım.

MERKEZ İSTANBUL'DA

Kargoculuktan daha üst seviyede bir iş. İstanbul’da 450 ambar içinde tek bayan ambar benim. Merkez İstanbul. Türkiye’nin kalbi orada atıyor. Nakliyecilikten  kaliteli bir anlayış sunduk. İstanbulda sendikalı işçilerimiz var. İstanbul-Isparta arası taşımacılık yapıyoruz. Hammadden teksitle, ilaç ve bir çok ürünü taşıyoruz. İşbaşa düştükten sonra kamyon da kullanmaya başladım.

2 BÜYÜK KAMYON 3 KAMYONETİ VAR

İşyerimiz Küçük Sanayi Sitesi'nde. Esnaf önce yadırgamıştı.Kamyonette beni görünce şaşırmışlardı. Şimdi gayet güzel tepkiler alıyorum. Buişin merkezi İstanbul. Türkiye’nin her yerine dağıtım oradan yapılıyor.Hizmette sınır yok. Müşteri portföyümüz çok geniş.  İstanbul-Isparta arası çalışıyoruz. Günde 2 araç gelebiliyor. Filomuzda 2 büyük kamyon ve 3 küçük kamyonetimiz var.

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇIK

Kargo ile ambarın arasındaki fark, biz tek tip değiliz.Koli, çuval ne istenirse getiriyoruz ve onlardan daha hızlıyız. Kadınlar tüm sektörlerde varlar. Öz güvenlerini geliştirmeli ve korkmamalılar. Çekinmemeliler. Destekliyorum.

Sektörğümüzün önü açık. Öğrenciler arasında bayanlar fazla.Lojistik sektörünün önü açık. Duyulmasını istiyorum. Sigortalı taşımacılık çok önemli. Biz bu düzeni biraz modernize etmeye çalıştık. Esnaflar dilkkatliolmalı. Sigorta yoksa çok mağdur olabiliyorlar. Sigortalı nakliyecilerle çalışmalılar."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.