Çiftçi yağmur bekliyor

YAŞAM 26.11.2015 - 21:28, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:07 2350+ kez okundu.
 

Çiftçi yağmur bekliyor

Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, yaklaşık 1,5 aydır şehre yağmur yağmadığını çiftçilerin ekim – dikim yapamadığını belirterek; “Üreticilerimiz yağmur bekliyor. İnşaallah kısa zamanda bu rahmete kavuşuruz” dedi.
 Isparta’ya en son yağmurun yaklaşık 1,5 ay önce yani elma hasat döneminin ortalarında yağdığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şehirde toprağın acilen yağmura ihtiyaç duyduğunu belirterek şunları söyledi; “Bilim adamları kuraklık konusunda uyarılarda bulunurken, Ispartalı hububat üreticisi bu yıl kıtlık yaşanmaması için yağmur bekliyor. “TOPRAĞIN ACİLEN YAĞMURA İHTİYACI VAR” Bilindiği gibi bugünler yani Ekim – Kasım ayları çiftçilerimizin gelecek yıl için hasat edecekleri hububatların ekim ve dikim zamanıdır. Dolayısıyla toprağın en büyük ihtiyacı sudur. Toprak yeteri kadar yağmur almazsa hububatın üretiminde ve veriminde ciddi sorunlar yaşanacağı ortadadır. Üreticilerimiz kuraklığın da sigorta kapsamına alınmasını istiyor. Bu dönem yağacak yağmurun toprağın verimini artıracaktır. Yağış olmazsa hem buğday sapları kısa kalır hem de verim düşer, tohum gelişmez” dedi. “YAĞMUR YAĞMAZSA CİDDİ SIKINTI KAPIMIZDA” Ekim ayından bu yana yağan, hatta hiç yağmayan yağmurun yetersizliğine dikkat çeken Oda Başkanı Selçuk; “Mart – Mayıs arasında yağmur olmazsa hububatta bu yıl ciddi sıkıntı yaşanır. Hububatta özellikle Ş. Karaağaç ve Y. Bademli bölgesinde, meyvede de Eğirdir ve Gelendost bölgesinde ve Isparta merkezinde de aynı şekilde acilen yağmura ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer yağmur yağmazsa ciddi sıkıntı kapımızda” uyarısında bulundu. “ZİNCİRLEME OLARAK ETKİLENİR” Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk, bu dönem yağacak yağmurun toprağın verimini artıracağını belirterek, “Yağış olmazsa hem buğday sapları kısa kalır hem de verim düşer, tohum gelişmez. En çok risk altındaki tarımsal üretimde sigorta sisteminin henüz oturduğunu söyleyemeyiz. Kuraklığın da bir afet olduğunu muhakkaktır ve sigorta kapsamına alınması uygun olacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda girişimdi bulunmasını talep ediyoruz. Yağmur yağmaması halinde kısa kalacak buğday saplarının saman sıkıntısını da beraberinde getireceği muhakkaktır. Zira, bu zincirleme olarak hayvancılık, mantarcılık gibi diğer sektörlere de yansıyacak bir durumdur” şeklinde konuştu. “ÜRETİM MALİYETLERİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR” Şehrimizde hububat üreticisinin mazot ve gübre gibi girdi maliyetleriyle zaten rekabet şansının her geçen yıl azaldığını ifade eden Oda Başkanı Selçuk; “Çiftçimizin kullandığı mazotun ve gübrenin fiyatının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Mazot ve gübrenin pahalı olması nedeniyle sezonda iki kere sürülmesi gereken tarla 1 defa sürülmekte, iki kere gübrelenmesi gereken ürüne tek gübre verilebilmektedir. Bir de bunun üzerine yağmursuzluk yani kuraklık gelirse çiftçi biter. Meteoroloji’nin verdiği bilgilere göre ilimizde bugünden itibaren yağmur yağışı olacağı belirtiliyor. Bu çiftçilerimiz için son derece sevindirici bir durum olacaktır. İnşaallah, en kısa zamanda yağmur yağmasını bekliyoruz” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, yaklaşık 1,5 aydır şehre yağmur yağmadığını çiftçilerin ekim – dikim yapamadığını belirterek; “Üreticilerimiz yağmur bekliyor. İnşaallah kısa zamanda bu rahmete kavuşuruz” dedi.

 Isparta’ya en son yağmurun yaklaşık 1,5 ay önce yani elma hasat döneminin ortalarında yağdığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şehirde toprağın acilen yağmura ihtiyaç duyduğunu belirterek şunları söyledi; “Bilim adamları kuraklık konusunda uyarılarda bulunurken, Ispartalı hububat üreticisi bu yıl kıtlık yaşanmaması için yağmur bekliyor.

“TOPRAĞIN ACİLEN

YAĞMURA İHTİYACI VAR”

Bilindiği gibi bugünler yani Ekim – Kasım ayları çiftçilerimizin gelecek yıl için hasat edecekleri hububatların ekim ve dikim zamanıdır. Dolayısıyla toprağın en büyük ihtiyacı sudur. Toprak yeteri kadar yağmur almazsa hububatın üretiminde ve veriminde ciddi sorunlar yaşanacağı ortadadır. Üreticilerimiz kuraklığın da sigorta kapsamına alınmasını istiyor. Bu dönem yağacak yağmurun toprağın verimini artıracaktır. Yağış olmazsa hem buğday sapları kısa kalır hem de verim düşer, tohum gelişmez” dedi.

“YAĞMUR YAĞMAZSA

CİDDİ SIKINTI KAPIMIZDA”

Ekim ayından bu yana yağan, hatta hiç yağmayan yağmurun yetersizliğine dikkat çeken Oda Başkanı Selçuk; “Mart – Mayıs arasında yağmur olmazsa hububatta bu yıl ciddi sıkıntı yaşanır. Hububatta özellikle Ş. Karaağaç ve Y. Bademli bölgesinde, meyvede de Eğirdir ve Gelendost bölgesinde ve Isparta merkezinde de aynı şekilde acilen yağmura ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer yağmur yağmazsa ciddi sıkıntı kapımızda” uyarısında bulundu.

“ZİNCİRLEME OLARAK ETKİLENİR”

Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk, bu dönem yağacak yağmurun toprağın verimini artıracağını belirterek, “Yağış olmazsa hem buğday sapları kısa kalır hem de verim düşer, tohum gelişmez. En çok risk altındaki tarımsal üretimde sigorta sisteminin henüz oturduğunu söyleyemeyiz. Kuraklığın da bir afet olduğunu muhakkaktır ve sigorta kapsamına alınması uygun olacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda girişimdi bulunmasını talep ediyoruz. Yağmur yağmaması halinde kısa kalacak buğday saplarının saman sıkıntısını da beraberinde getireceği muhakkaktır. Zira, bu zincirleme olarak hayvancılık, mantarcılık gibi diğer sektörlere de yansıyacak bir durumdur” şeklinde konuştu.

“ÜRETİM MALİYETLERİ HER

GEÇEN YIL ARTIYOR”

Şehrimizde hububat üreticisinin mazot ve gübre gibi girdi maliyetleriyle zaten rekabet şansının her geçen yıl azaldığını ifade eden Oda Başkanı Selçuk; “Çiftçimizin kullandığı mazotun ve gübrenin fiyatının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Mazot ve gübrenin pahalı olması nedeniyle sezonda iki kere sürülmesi gereken tarla 1 defa sürülmekte, iki kere gübrelenmesi gereken ürüne tek gübre verilebilmektedir. Bir de bunun üzerine yağmursuzluk yani kuraklık gelirse çiftçi biter. Meteoroloji’nin verdiği bilgilere göre ilimizde bugünden itibaren yağmur yağışı olacağı belirtiliyor. Bu çiftçilerimiz için son derece sevindirici bir durum olacaktır. İnşaallah, en kısa zamanda yağmur yağmasını bekliyoruz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.