Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk’tan; Çiftçilere Tarım Sigortası Uyarısı

GÜNDEM 10.05.2022 - 23:59, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:07 2647+ kez okundu.
 

Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk’tan; Çiftçilere Tarım Sigortası Uyarısı

Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk’tan; Çiftçilere Tarım Sigortası Uyarısı
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, don, dolu ve sel gibi bu tip durumlarda tarım sigortasının önemli olduğunu belirterek, ekili arazilerin sigortalanması gerektiğine vurgu yaptı.   Her yıl olduğu gibi bu kış döneminde de zaman zaman yaşanan don, dolu ve benzeri doğal afetlerde tarım arazilerinin zarar gördüğüne dikkat çeken, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Böyle durumlarda zararın boyutu 3-4 gün sonra net olarak ortaya çıkar. O yüzden çiftçilerimizden özellikle dolu zararı olanlar, ekim alanları için ani uygulama kararı vermesinler. Başak çıkarmayan hububatlarda zararın nispeten sınırlı olacağı kanaatindeyiz. TARIM SİGORTALARINI İHMAL ETMEYİN! İşte bu noktada tarım sigortasının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Çiftçilerimiz tarım sigortalarını kesinlikle yaptırmalarını gerekmektedir. Dolu yağışları genelde lokal bölgelerde etkili oluyor. Bu vesile şunu hatırlatmak istiyorum tarlalarımız açıkta her zaman yağış olduğu zaman üzerini örtelim koruyalım gibi bir imkânımız olmuyor. Bu anlamda çiftçilerimiz mutlaka tarım sigortaların yaptırmalarını yaptırsınlar. Tarım sigortası olan ve dolu yağışından etkilenen çiftçilerimiz mutlaka sigorta firmalarını arayıp tarlalarında hasar tespiti yaptırmalılar. Sigorta yetkilileri hasar kaydı yapmadan tarla herhangi bir işlem yapmasınlar” diye konuştu. ERKEN BAŞAK VEREN ÜRÜNLERDE ZARAR GÖREBİLİR Başak vermeyen ürünlerin dolu yağışından çok etkilenmediğini belirten Başkan Selçuk; “Başak vermeyen ürünler bu yağıştan çok etkilenmez. Ancak erken başak arpa, mısır gibi ürünlerde hasar meydana geldiğini tahmin ediyoruz. Nisan Mayıs ayında beklenen yağmurlar hızlı ve sert gelip ürünlere zarar verebiliyor. Dolu yağışları ise belirli lokasyonlarda etkili oluyor tarlanın üzerini kapatamayacağız çok fazla önlem alma şansımız olmadığı için çiftçilerimize tarım sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum” dedi.
Isparta Ziraat Odası Başkanı Selçuk’tan; Çiftçilere Tarım Sigortası Uyarısı

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, don, dolu ve sel gibi bu tip durumlarda tarım sigortasının önemli olduğunu belirterek, ekili arazilerin sigortalanması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Her yıl olduğu gibi bu kış döneminde de zaman zaman yaşanan don, dolu ve benzeri doğal afetlerde tarım arazilerinin zarar gördüğüne dikkat çeken, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Böyle durumlarda zararın boyutu 3-4 gün sonra net olarak ortaya çıkar. O yüzden çiftçilerimizden özellikle dolu zararı olanlar, ekim alanları için ani uygulama kararı vermesinler. Başak çıkarmayan hububatlarda zararın nispeten sınırlı olacağı kanaatindeyiz.

TARIM SİGORTALARINI

İHMAL ETMEYİN!

İşte bu noktada tarım sigortasının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Çiftçilerimiz tarım sigortalarını kesinlikle yaptırmalarını gerekmektedir. Dolu yağışları genelde lokal bölgelerde etkili oluyor. Bu vesile şunu hatırlatmak istiyorum tarlalarımız açıkta her zaman yağış olduğu zaman üzerini örtelim koruyalım gibi bir imkânımız olmuyor. Bu anlamda çiftçilerimiz mutlaka tarım sigortaların yaptırmalarını yaptırsınlar. Tarım sigortası olan ve dolu yağışından etkilenen çiftçilerimiz mutlaka sigorta firmalarını arayıp tarlalarında hasar tespiti yaptırmalılar. Sigorta yetkilileri hasar kaydı yapmadan tarla herhangi bir işlem yapmasınlar” diye konuştu.

ERKEN BAŞAK VEREN

ÜRÜNLERDE ZARAR GÖREBİLİR

Başak vermeyen ürünlerin dolu yağışından çok etkilenmediğini belirten Başkan Selçuk; “Başak vermeyen ürünler bu yağıştan çok etkilenmez. Ancak erken başak arpa, mısır gibi ürünlerde hasar meydana geldiğini tahmin ediyoruz. Nisan Mayıs ayında beklenen yağmurlar hızlı ve sert gelip ürünlere zarar verebiliyor. Dolu yağışları ise belirli lokasyonlarda etkili oluyor tarlanın üzerini kapatamayacağız çok fazla önlem alma şansımız olmadığı için çiftçilerimize tarım sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.