ISPARTA ZİRAAT ODASI BAŞKANI: YAĞMURUN GÜLÇİÇEĞİNE BÜYÜK KATKISI OLUYOR

GÜNDEM 26.05.2021 - 21:25, Güncelleme: 21.09.2022 - 11:07 2536+ kez okundu.
 

ISPARTA ZİRAAT ODASI BAŞKANI: YAĞMURUN GÜLÇİÇEĞİNE BÜYÜK KATKISI OLUYOR

ISPARTA ZİRAAT ODASI BAŞKANI: YAĞMURUN GÜLÇİÇEĞİNE BÜYÜK KATKISI OLUYOR
Üreticiler, uzun bir süredir yağış bekliyor. Beklenen yağışın olmaması ise üreticiyi tedirgin ediyor. Özellikle gülçiçeği hasat döneminin kurak geçmesi nedeniyle gülün rekoltesinde düşüş bekleniyor. Türkiye, kurak bir dönem geçiriyor. Yaşanan kuraklık en fazla da üreticiyi etkiliyor. Kuraklık nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Isparta’da üreticiler yağmur duasına çıkıyor,,, bereket bekliyor. Kanal 32 ekranlarında yayınlanan Bire Bir programında İsmail Altunbaş’ın sorularını yanıtlayan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, kuraklık nedeniyle yaşanan sıkıntılara değindi. Kuraklık felaketin ayrı bir boyutu. Geçen gün işte bu sulama birliğinde toplantı yaptık. Bununla ilgi devlet su işlerinin aldığı baya bir sert tedbirler var. Tabii Eğirdir gölümüzü koruma amaçlıdır. Burada da buharlaşmayla ilgili baya bir sıkıntı oluyor. İnşallah yağmurlarımız yağar da göllerimiz, barajlarımız dolar. Etraf ağaçlar yeşillenir. Yağışın olmaması geçtiğimiz günlerde hasadı başlayan gülçiçeğini de etkiliyor. Mevsimin kurak geçmesi ile nedeniyle gülçiçeği rekoltesinde düşüş yaşanabileceğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Selçuk, “4 ton gülçiçeğinden 1 kilogram yağ çıkıyor. Ama yağış olmazsa bu rakam 3 tonlara kadar düşebilir” diye konuştu. Selçuk açıklamasında şu görüşlere yer verdi, “Malum bu gül döneminde gülün rekoltesi şöyle oluyor. Gül açtığında hava yağmurlu çiğsi giderse güldeki tonaj daha çok artıyor. Şöyle söyleyeyim diyelim ki 1000 metre kare bir tarla düşünelim. 1000 metre kareden 1,5 ton gül alıyorsan yağmurlu olunca 30 verim artıyor 2 ton alıyorsun yağmurlu döneminde. Şimdi bu onun verimdeki tarafı. Bunu fabrikaya kazana attığında normalde 4 tondan 1 kilogram yağ çıkar. Ama çiğsi gittiğinde 3 tondan 1 kilogram yağ çıkıyor. O da 30 toplarken 30 fabrikadan. Yani hepsi böyle birbirini zincir halkası gibi etkiliyor. İnşallah rabbimin de bir bildiği vardır. Biz biraz öncede söylediğim gibi İsmail Bey duamızı edeceğiz. Rabbimize kulluğumuzu edeceğiz ve israf etmeyeceğiz. Zaten ayet var yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz diyor. Yani şöyle bir baktığımızda bütün mahlûkat hep insana hizmet eder. Ağaçlar, hayvanlar hep insana hizmet eder. İnsanoğlu yaratılmışın en şereflisidir.”
ISPARTA ZİRAAT ODASI BAŞKANI: YAĞMURUN GÜLÇİÇEĞİNE BÜYÜK KATKISI OLUYOR

Üreticiler, uzun bir süredir yağış bekliyor. Beklenen yağışın olmaması ise üreticiyi tedirgin ediyor. Özellikle gülçiçeği hasat döneminin kurak geçmesi nedeniyle gülün rekoltesinde düşüş bekleniyor.

Türkiye, kurak bir dönem geçiriyor. Yaşanan kuraklık en fazla da üreticiyi etkiliyor.

Kuraklık nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Isparta’da üreticiler yağmur duasına çıkıyor,,, bereket bekliyor.

Kanal 32 ekranlarında yayınlanan Bire Bir programında İsmail Altunbaş’ın sorularını yanıtlayan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, kuraklık nedeniyle yaşanan sıkıntılara değindi.

Kuraklık felaketin ayrı bir boyutu. Geçen gün işte bu sulama birliğinde toplantı yaptık. Bununla ilgi devlet su işlerinin aldığı baya bir sert tedbirler var. Tabii Eğirdir gölümüzü koruma amaçlıdır. Burada da buharlaşmayla ilgili baya bir sıkıntı oluyor. İnşallah yağmurlarımız yağar da göllerimiz, barajlarımız dolar. Etraf ağaçlar yeşillenir.

Yağışın olmaması geçtiğimiz günlerde hasadı başlayan gülçiçeğini de etkiliyor. Mevsimin kurak geçmesi ile nedeniyle gülçiçeği rekoltesinde düşüş yaşanabileceğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Selçuk, “4 ton gülçiçeğinden 1 kilogram yağ çıkıyor. Ama yağış olmazsa bu rakam 3 tonlara kadar düşebilir” diye konuştu.

Selçuk açıklamasında şu görüşlere yer verdi, “Malum bu gül döneminde gülün rekoltesi şöyle oluyor. Gül açtığında hava yağmurlu çiğsi giderse güldeki tonaj daha çok artıyor. Şöyle söyleyeyim diyelim ki 1000 metre kare bir tarla düşünelim. 1000 metre kareden 1,5 ton gül alıyorsan yağmurlu olunca 30 verim artıyor 2 ton alıyorsun yağmurlu döneminde. Şimdi bu onun verimdeki tarafı. Bunu fabrikaya kazana attığında normalde 4 tondan 1 kilogram yağ çıkar. Ama çiğsi gittiğinde 3 tondan 1 kilogram yağ çıkıyor. O da 30 toplarken 30 fabrikadan. Yani hepsi böyle birbirini zincir halkası gibi etkiliyor. İnşallah rabbimin de bir bildiği vardır. Biz biraz öncede söylediğim gibi İsmail Bey duamızı edeceğiz. Rabbimize kulluğumuzu edeceğiz ve israf etmeyeceğiz. Zaten ayet var yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz diyor. Yani şöyle bir baktığımızda bütün mahlûkat hep insana hizmet eder. Ağaçlar, hayvanlar hep insana hizmet eder. İnsanoğlu yaratılmışın en şereflisidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gul32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.