Süsleme sanatları kursu başladı

            Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Yaygın Kültür Eğitim Faaliyetleri kapsamında Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatlarımızı tanıtmak ve yaşatmak, aslına uygun olarak öğretip, yeni elemanlar ve ustalar yetiştirerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde 25 Şubat 2015 tarihinden itibaren kurslar başladı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Tezhip sanatı, Arapça “zeheb” (altınlamak) manasına gelir. Altın ve toprak boyalarla kâğıt üzerine yapılan bu zarif sanat, Türklerin İslamiyeti kabulü ile gelişim göstermiş, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i en güzel şekilde süslemek amacıyla ise Türk sanatkârlarının elinde muhteşem eserler verilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Doğada bulunan bitki ve geometrik şekillerin stilize edilerek yorumlanması ilkesine dayanan tezhip sanatı; günümüzde hat levhalarının etrafını süslemede, dini ve sivil mimari eserleri tezyinlemek (süslemek) amacıyla kullanılmaktadır. 

            Minyatür sanatı; Fransızca “miniatüre” yani küçük anlamına gelmekte olup tasvir sanatıdır. Kökeni Orta Asya’ya kadar uzanan, ilk örneklerine Uygur bezeklik duvarlarında rastlanılan bu sanat alanı, kitaplarda konu anlatımı, tarihi belge niteliği taşıması ve açıklayıcı özelliklerinden dolayı özellikle edebi ve ilmi kitaplarda yer bulmuştur. Doğada bulunan canlıların ışık, gölge ve perspektif kullanılmadan yapılan tasvirleri esasına dayanır.

            Ebru sanatı, Farsça “ab-ru” kelimesinden gelip suyun yüzü demektir. İlk örneklerine 9.yy da rastlanan bu sanat, kitre ile hazırlanan su üzerinde toprak boyalarla yapılan kâğıt süsleme sanatımızdır.

 “Deri Aksesuar Yapımı Kursu” Isparta’da deri işleme sanatını kaybolmaya yüz tutmuş dericilik mesleğinin sanatsal ürünlerle birleştirilerek mesleki anlamda ulusal ve uluslararası alanda tanıtarak ilimiz kültürüne ve ekonomisine katkı sağlamak hedeflenmektedir.

            Tezhip te 18, Minyatür de 16, Ebru da 15 ve Deri Aksesuar Yapımı kursunda 19 olmak üzere değişik meslek ve yaş gruplarından toplam 68 kursiyer ile 25 Şubat 2015 tarihinden itibaren kursları başlayacak olup, kurs sonucunda kursiyerlerimize sertifikaları verilecektir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak “Bir Milletin Sanatı O Milletin Kimliği Niteliğindedir” düşüncesiyle yediden yetmişe geleneksel sanatlara gönül verenleri bir çatı altında buluşturmak hedeflenmiştir. Sanatseverlerin göstermiş oldukları yoğun ilgi bizleri oldukça mutlu etmiştir” denildi.